Preşedintele statului Mali, Amadou Toumani Touré, a fugit din capitala Bamako şi se află, potrivit unui mesaj al fidelilor săi, "la loc sigur". Un comunicat al juntei afirmă că motivul insurecţiei îl constituie incompetenţa regimului de a pune capăt mişcării islamiste a tuaregilor, care controlează o parte din Nordul ţării. Franţa, fosta putere colonială, a cerut organizarea imediată de alegeri prezidenţiale.
Mali este o fostă colonie franceză, populată cu numai 15 milioane de locuitori, deşi teritoriul ei este imens: 1.241.000 kmp. Ţara se află într-un grup de 49 de state, considerat al celor mai puţin avansate din lume, aspect de înţeles, dacă ne gândim că două treimi din teritoriu sunt ocupate de deşert.
Această ţară a intrat în prim-planul actualităţii internaţionale prin prezenţa în nord a unei importante mişcări islamiste a tuaregilor, denumite oficial Mişcarea Naţională de Eliberare a Azawad-ului, după numele regiunii în care acţionează, o mişcare care are legături cu branşa magrebiană a organizaţiei teroriste Al-Qaida şi care de la jumătatea lunii ianuarie şi-a intensificat operaţiunile militare contra Guvernului de la Bamako, pentru a constitui un stat separat, condus după Sharia.
Această mişcare şi-a trimis oamenii în Libia, pentru a contribui la înlăturarea de la putere a colonelului Gaddafi. Oamenii au revenit în Mali şi au început o nouă luptă, care a făcut zeci de morţi şi 200 de mii de refugiaţi. Militarii care au luat puterea sunt nemulţumiţi că preşedintele Amadou Toumani Touré, la putere din 2002 şi care a anunţat că se va retrage imediat după alegerile care ar trebui să aibă loc în aprilie, nu a luptat cum trebuie contra rebeliunii islamiste din nord şi că nu a pus la dispoziţia armatei mijloacele necesare pentru a-şi îndeplini misiunea.
Preşedintele juntei, căpitanul Amadou Sanogo, a anunţat că demersul său vizează re