Clientii nemultumiti de serviciile bancare prind tot mai mult curaj si isi cer drepturile in instanta, iar uneori obtin si castig de cauza, cel mai recent exemplu fiind procesul impotriva Volksbank. Care sunt sansele de reusita in aceste demersuri?
Procesele intentate impotriva bancilor pot fi castigate, tinand cont de faptul ca exista numeroase sentinte favorabile care s-au acordat clientilor, au declarat joi reprezentantii casei de avocatura Coltuc.
Potrivit acestora, anul 2012 dovedeste ca procesele colective impotriva bancilor sunt o forma rodnica de a lupta pentru incetarea abuzului de putere economica.
Asemeni anului trecut, in 2012 instantele s-au pronuntat de cele mai multe ori favorabil cererilor formulate de clienti, sustinand totodata caracterul ilegal si abuziv al clauzelor din conventia de credit a partilor.
"Anul acesta remarcam tendinta clientilor de a se uni in grupuri impotriva bancilor. Sansele ca aceste grupuri sa castige in fata bancilor sunt reale si confirmate de instante, de hotararile date", au spus reprezentantii casei de avocatura.
Ei spun ca acest lucru era evitat in anii trecuti, intrucat clientilor le era teama ca vor pierde procesele si ca vor fi nevoiti sa achite cheltuieli de judecata mult mai mari comparativ cu situatia in care actionau pe cont propriu.
Avocatul Marius Coltuc sustine ca analizand cererile de chemare in judecata, se pot observa usor principalele nereguli aduse in vedere de clienti bancilor. Acestea se refera la clauzele abuzive existente in contractele incheiate cu banca si la nerespectarea nivelului de dobanda stabilit.
Ultimul proces mediatizat de presa locala a fost cel al unui grup format din aproape 100 de clienti Volksbank care a obtinut marti castig de cauza in instanta, clauzele referitoare la unele comisioane si dobanda fiind consid