Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor europene şi a scăzut cu 0,79%, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele două luni, respectiv la 12,3 milioane lei.
Scăderea pieţei nu a avut un efect vizibil asupra investitorilor, aceştia continuând să plaseze ordine pentru volume foarte reduse de acţiuni. Operaţiunile cu acţiuni au cumulat doar 12,3 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu 48% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 23,7 milioane lei (5,4 milioane euro).
O lichiditate mai redusă decât cea de joi a fost înregistrată la 10 ianuarie, când operaţiunile au cumulat numai 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).
Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, a declarat: "După un debut furtunos al bursei în primele două luni ale anului, piaţa românească de capital a redus turaţia motoarelor, iar volumele de tranzacţionare au scăzut semnificativ şi evolutia cotaţiilor a fost uşor descendentă. Lipsa de apetit a investitorilor este determinată de precauţie din cauza unui mediu extern încă extrem de incert, determinate de recentele date din China şi zona euro, dar şi pentru că s-au epuizat motivele care au insuflat atâta optimism în bursa românească (achiziţiile pentru a încasa dividende -n.r.). Pentru perioada următoare, mă aştept să văd o încheiere cu succes a ofertei Transelectrica, fapt ce va induce puţin optimism în piaţă, dar o creştere mai accentuată a preţurilor şi volumelor în perioada datelor de înregistrare pentru AGA la companii".
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,75%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% peste nivelul de miercuri.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 0,49