Spre sfârşitul anilor 1990, Ceciliei Marques, o dentistă portugheză, i-a fost oferit un post la o nouă şcoală de pregătire pentru dentişti din Mozambic, unul dintre cele mai puţin dezvoltate state din Africa, care se reclădeşte după ani de război civil.
La acea vreme, ea a respins ideea, considerând-o o "nebunie". După mai bine de un deceniu nu mai pare aşa. Economia mozambicană ar putea creşte cu 7,5% anul acesta, în timp ce în Portugalia şomajul creşte, iar economia scade sub povara crizei datoriilor din zona euro, scrie Financial Times.
Doamna Marques, acum în vârstă de 43 de ani, s-a mutat în Maputo, capitala Mozambicului, în urmă cu un an, urmându-şi soţul care a deschis un magazin în fosta colonie portugheză după ce afacerile cu software de acasă au eşuat.
Cuplul îngroaşă numărul în creştere al portughezilor care au fugit de problemele economice pentru a ajunge într-unul dintre cele mai sărace state ale lumii, dar cu dezvoltare rapidă, în căutarea unor noi oportunităţi. Fenomenul este în multe privinţe un reflux de talent - în loc de africani calificaţi care pleacă în ţările dezvoltate, mulţi dintre noii sosiţi au pregătire profesională înaltă, precum avocaţi, ingineri şi arhitecţi.
"De fiecare dată când vezi o ştire sau discuţi cu cineva, ai în faţă o imagine foarte sumbră a Portugaliei. Îngrijorător este că persoanele calificate pleacă. Cine mai rămâne să muncească?", se întreabă doamna Marques.
"Este atât de mult de făcut aici"
"Soţul meu spune că este atât de mult de făcut aici, pe când în Europa este exact invers - totul a fost făcut", a continuat ea.
Aproximativ 20.000 de portughezi locuiesc în Maputo. Graca Goncalves Pereira, consulul general al Portugaliei, a afirmat că numărul persoanelor care se înregistrează la consulat a crescut cu 10% în ultimii doi ani, doar în 2011 fiind contabilizaţi p