Un articol pe larg, în Jurnalul Național, câteva articole în presa locală și o preluare pe Realitatea.net. La asta s-a redus prestația mass-media autohtone legat de protestele de la Bârlad împotriva exploatării gazelor de șist. Proteste la care participă, conform estimărilor de la fața locului, între 2.000 (varianta minimală) și 4.000 de persoane. Adică (în varianta minimală) cel puțin tot atâtea câte țineau ”prima pagină” ori ”deschiderea jurnalelor de știri” despre Piața Universității.
Și să nu se obosească nimeni să mă convingă că exploatarea gazelor de șist ar fi o simplă problemă locală. De la modul în care aceste rezerve au fost cedate gigantului energetic american Chevron (cu o ”onorabilitate” la nivel mondial compromisă drastic în Amazonia), la participația statului român și la controversata metodă de exploatare, subiectul ne afectează pe toți. În aceste condiții, să faci apologia incompetenței și impotenței statului român în cazul Boldea e, pur și simplu, ipocrizie. Imaginea în oglindă a propriei icompetențe și impotențe.
Nu-mi mai fac însă sânge rău la ora asta. Vă prezint doar ”Proclamația de la Bârlad”. Apoi o să revin.
*** Proclamația de la Bârlad
Noi, locuitorii municipiului Bârlad, reuniţi în Piaţa Civică alături de reprezentanţi ai cetăţenilor din celelalte localităţi ale judeţului Vaslui protestăm împotriva explorării/exploatării gazului de şist prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, metodă neconvenţională şi poluantă.
În prezent, Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie care să reglementeze utilizarea metodei fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist.
Experţii în domeniu atrag atenţia asupra pericolelor majore pe care le prezintă această metodă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, şi anume:
1. contaminarea pânzei freatice şi a surselor de apă potabilă;
2. epuizarea resurs