„Austeritatea nu merge în Europa”, aceasta este concluzia la care din ce în ce mai mulți analiști economici au ajuns, printre care și John Cochrane, profesor de finanțe la Universitatea din Chicago și editorialist pentru agenția de știri Bloomberg.
Cochrane este, însă, critic și față de soluțiile propuse de adepții lui John Maynard Keynes, printre care și Paul Krugman, care susțin că soluția la problemele economice europene, americane și globale este reprezentată prin aplicarea de programe de stimulare prin devalorizare și creșterea inflației.
Vezi aici de ce Citigroup consideră că problemele Europei nu au fost soluționate și că, de fapt, ceea ce e mai rău abia urmează să se întâmple
Află de ce Paul Krugman consideră că singura soluție pentru Grecia este să părăsească zona euro
Avertisment pentru Statele Unite
Cochrane consideră că evenimentele din Europa reprezintă o lecție importantă pentru Statele Unite. Ele arată că guvernul american nu se poate aștepta să continue să se împrumute la nesfârșit și să irosească 10% din produsul intern brut în fiecare an pentru a rostogoli datoria. SUA vor trebui să-și reformeze finanțele, până la urmă. Însă Europa arată că austeritatea, programul de reduceri drastice de cheltuieli, de creșteri de taxe și de amânare a reformelor structurale „pentru o zi cu soare” este o soluție periculoasă.
Cochrane încearcă să răspundă la două întrebări: de ce provoacă politicile de austeritate atâtea probleme economice și care este alternativa?
Adepții lui John Maynard Keynes, în special Paul Krugman, laureatul premiului Nobel pentru economie și publicația cu care acesta colaborează, „New York Times”, susțin că de vină este stimulilarea insuficientă a economiei. Conform acestora, reducerea drastică a producției industriale pe bătrânul continent este rezultatul direct al reducerii cheltui