La Bârlad, copiii din şcoli, ţăranii de pe câmp, popii din Biserici, muncitorii din fabrici au devenit soldaţI. Ei îşi apără apa, aerul şi pământul de americanii de la Chevron, care au devenit inamici publici
M-am îndrăgostit de mămăliga moldovenească. Mi-a plăcut cum a explodat la Bârlad, prin glasul a 3000 de oameni adunaîi în piaţa centrală a oraşului. O neaşteptată forţă civică, sănătoasă, a ieşit la lumină declanşată de ameninţarea iminentă şi certă asupra comunităţii. În oraş au sosit, miercuri după amiază, localnici din satele limitrofe concesiunii Chevron.
Cu primarii, cu popii şi dascălii în frunte, ţaranii din judeţul Vaslui, dar şi din Galaţi au adus pancarte purtătoare de mesaje scrise într-o engleză, dari şi franceză, impecabile. Care va să zică, s-a născut un protest cosmopolit, aşa cum se cuvine atunci când interesele unei companii străine se ciocnesc de cele ale unei comunităţi româneşti pe o temă de însemnătate globală: protecţia şi prezervarea mediului înconjurător.
Moldovenii au dat o lecţie de civism la care ar fi bine să luăm cu toţi aminte: pe parcursul celor două ore de miting au fost evitate accentele politicianiste, mesajele au fost transmise cu claritate şi hotărâre de copii (însoţiţi de întregul corp profesoral) de fruntaşii satelor dimprejur, de lideri sindicali, studenţi şi chiar de bârlădeni expatriaţi, întorşi în oraş special pentru a sprijini cauza concitadinilor.
Concesionarii americani au acum un inamic redutabil, pentru că, începând de azi, nu va fi biserică din judeţ în care să nu se predice, în timpul slujbelor - si nu puţine sunt în Postul Paştilor - împotriva gazelor de şist. Nici un politician local nu-şi va permite să încalce voinţa populară atât de ferm exprimată, acum, înaintea alegerilor. Pentru interesele companiei Chevron, acum a devenit clar, Vaslui e un judeţ interzis. Guvernanţii au