Importurile de vin au însumat anul trecut 83,1 milioane de litri, de aproape nouă ori mai mult decât exporturile, care s-au cifrat la 9,61 milioane de litri, potrivit datelor Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV). Preferinţa pentru vinurile de import, care provin în marea lor majoritate din ţări ale Uniunii Europene (79,8 milioane de litri anul trecut), este justificată de preţ.
"Nu avem o problemă pe vinurile de calitate, nobile, ci pe aşa-zisele vinuri de masă. Aici pierde România, pentru că în multe regiuni din Europa producţia este foarte mare, iar producătorii beneficiază de ajutoare de stat şi, astfel, preţul este mai mic", a declarat Emil Dumitru, reprezentant al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), în cadrul conferinţei prilejuite de organizarea celei de a IX-a ediţii a Salonului Internaţional de Vinuri, care va avea loc în perioada 6-8 aprilie, la Timişoara.
Consumul de vin în România se situează între 26 şi 27 litri/locuitor/an, valoare mai mare decât anii trecuţi, dar care rămâne sub media din Europa unde consumul este de 55-56 litri. "Consumatorul român preferă vinul alb şi dulce, ponderea fiind 70%-30%, invers decât în ţări precum Franţa, unde este preferat vinul roşu", a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Pomohaci. "Consumatorul român trebuie încă educat, îţi dai seama de asta din felul în care ţine paharul", a mai spus Pomohaci, care a precizat că sunt zone în ţară, precum Suceava şi Maramureş, în care vinul nu a pătruns pentru că sunt preferate băuturile tari.
În cadrul Salonului Internaţional de Vinuri, care va avea loc în perioada 6-8 aprilie, la Timişoara, vor fi prezenţi 22 de producători de vinuri, printre care Jidvei, Vincon Vrancea, Cramele Recaş, Domeniile Anastasia, Domeniile Dealul Mare Urlaţi, şi saşe distribuitori, dar şi companii care oferă servicii conexe şi accesori