Ministrul Finantelor din Marea Britanie George Osborne va reduce taxa pentru companii cu 2 puncte procentuale, la 24%, incepand din aprilie 2012, mai mult cu un punct procentual decat anuntase initial. Nivelul acestei taxe va scadea la 23% in 2013 si la 22% in 2014, fiind astfel mult mai scazuta decat taxele similare din SUA (cu 18% mai mare), Japonia (cu 16% mai mare), Franta (cu 12% mai mare) sau Germania (cu 8% mai mare). Cota maxima de impozitare de 50%, aplicata veniturilor mai mari de 150.000 lire sterline (peste 180.000 euro) va fi redusa la 45% incepand cu aprilie 2013. Osborne mai tinteste dublarea valoarii exporturilor, anuntand masuri de creditare acordate exportatorilor, prin intermediul programelor coordonate de UK Export Finance si UK Trade & Investment (UKTI).
Economia UK va inregistra o crestere pozitiva in T1 2012, evitand astfel o recesiune tehnica, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii, remis HotNews.ro. In 2012, PIB-ul este prognozat ca va creste cu 0,8%, urmand ca in anii urmatori cresterile sa fie de peste 2% anual.
Potrivit datelor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (Office for Budget Responsability - OBR), principalele riscuri pentru economia Marii Britanii tin de situatia din zona Euro si posibile cresteri ale pretului petrolului.
Reducerea la 45% a impozitului veniturilor mai mari de 150.000 lire, considerat "cel mai ridicat" din tarile dezvoltate, "a afectat economia britanica si i-a limitat competivitatea", fara sa aduca "aproape nimic" la bugetul statului, potrivit ministrului.
Masura va mai fi insotita si de o crestere a pragului de impozitare, de la 8.100 la 9.205 lire sterline pe an, care ii va avantaja pe cei cu salarii mici.
Osborne mai are in vedere privatizarea unui segment din infrastructura rutiera, pagubele produse de ambuteiajele de pe soselele Marii Britanii ridic