Numărul copiilor bolnavi de cancer a crescut în spitalele româneşti, au observat medicii. În România nu există statistici care să confirme acest lucru, pentru că nu avem Registrul Naţional de Cancer, precum în Statele Unite. Doctorul Dorin Bleahu, şef secţie Pediatrie Fundeni, mărturiseşte: "În cadrul clinicii noastre, a crescut numărul copiilor bolnavi de cancer. Ca incidenţă naţională mi-e greu să afirm. Se fac raportări la minister de numai doi - trei ani şi ar trebui să avem cifrele pe o perioadă mai mare ca să tragem o concluzie.”
Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România spune şi el că nu avem statistici privind evoluţia numărului copiilor bolnavi de cancer. "În toată lumea civilizată s-a constatat o creştere importantă a numărului de cancere. La fel, în România. În ultima decadă, au crescut numărul de neoplazii cerebrale. Din nefericire, au apărut în România tumori cerebrale foarte grave, mai ales la copii din ce în ce mai mici. Copiii provin din zone recunoscute ca fiind extrem de expuse la impactul de activitate nucleară - estul Moldovei, sudul, aflat în apropiere de Kozlodui.
De multe ori, cu toate eforturile medicilor, evoluţia rămâne extrem de gravă. Tumorile sunt clasificate în patru grade, în funcţie de malignitate. La copii apar formele PNET (primitive neuroectodermal tumors), adică celule embrionare maligne cu o evoluţie fulminantă, şi grupul meduloblastoamelor, ambele de gradul IV. Acest grad presupune că tumora creşte foarte repede. Trebuie scoasă în operaţie în totalitate”, explică prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni. În opinia Mihai Lisievici, medic anatomopatolog la acelaşi spital, numărul sporit de cancere poate să fie determinat "şi de faptul că există posibilităţi mai mari de investigaţie. Acum, există tomograf în fiecare centru judeţean.” @N