Afacerea de la Toulouse survine în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţialele franceze. Scrutinul e programat pe 22 aprilie şi 6 mai. Cine are de câstigat, cui îi este favorabilă situaţia actuală, se întreabă prea franceză?
Emoţia pe care au produs-o atacul de la Toulouse şi derularea evenimentelor pentru a-l captura pe ucigaş sunt de natură să aducă schimbări în abordarea campaniei electorale din Franţa, dar greu de spus ce impact va avea asupra rezultatelor de la alegerile din aprilie si mai, scrie prea din Hexagon.
Probabil că Nicolas Sarkozy are de câstigat capital politic, profitând de calitatea sa de presedinte. „Sarkozy va deveni tot mai mult preşedinte-candidat şi mai puţin candidat-preşedinte", este de părere comentator francez. Cu alte cuvinte, „preşedintele Sarkozy îl va ajuta pe candidatul Sarkozy să profite de această situaţie“.
Atributele puterii îi revin lui, în timp ce adversarii săi sunt nevoiţi să asiste neputinciosi pe post de observatori. Cel care e la comenzi are cea mai mare vizibilitate. Acest tip de eveniment exterior campaniei este cel care ar putea modifica datele problemei electorale“, notează presa franceză.
.„ Sarkozy se rezintă în postura de om curajos, solemn şi grav. Sarkozy şi-a luat costumul de preşedinte, dar mai ales pe cel de super-ministru de Interne, costum care, trebuie spus, îi vine cel mai bine", susţin analiştii.
În acest timp, principalul său contracandidat, socialistul François Hollande, riscă să apară fără experienţă. Este de altfel intersant de remarcat că de trei zile încoace, socialistul o ia exact pe urmele lui Sarkozy, face exact ce face preşedintele, noteză RFI.
Problema securităţii revine în discuţii
La începutul campaniei electorale, securitatea nu apărea decât pe poziţia a zecea a preocupărilor francezilor şi deci era cvasi-a