Fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş Ioan Pascu a cerut, joi, la audierea publică pe tema proiectului de HG privind UMF, "să se ridice în picioare acel cadru didactic care a fost discriminat vreodată aici", însă nimeni din cei prezenţi nu a reacţionat.
Fostul rector al UMF Târgu Mureş Ioan Pascu a susţinut, alături de alte 13 personalităţi universitare şi politice, o depoziţie în cadrul audierii publice organizate de universitate, pe tema proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ioan Pascu a spus că a fost rector al UMF Târgu Mureş în anii '90, "într-o perioadă în care presiunea politică a fost şi mai mare" decât în prezent şi că este mândru de cum arată acum universitatea.
Pascu a făcut apel la politicieni să nu distrugă "bunul naţional care este UMF Târgu Mureş", arătând că prin proiectul de hotărâre de guvern "se produce o evidentă discriminare pe criterii etnice".
"Cu ce drept ministerul scoate engleza de la o facultate româno-maghiară şi o dă la maghiară?", a spus Pascu, subliniind că studenţii străini care urmează cursurile UMF Târgu Mureş în limba engleză au venit în România, şi nu în Ungaria.
El a apreciat că şi profesorii maghiari sunt victime ale ingerinţei politicului în activitatea universitară, cerându-le dascălilor care s-au simţit discriminaţi să se ridice şi să spună acest lucru.
"Să se ridice în picioare acel cadru didactic care a fost discriminat vreodată aici, în UMF Târgu Mureş, în timpul lui Pascu, Sabău sau Copotoiu (foşti rectori ai instituţiei - n.r.)", a spus Pascu, însă nimeni nu a reacţionat.
În sală se aflau şi studenţi şi profesori universitari maghiari, între care şeful Catedrei de Toxicologie a UMF Tâgu Mureş, Kincses Ajtay Adrienne-Maria, preşedintele Comitetului