Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui sa fie modesta, a afirmat miercuri seara seful Delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu la postul de televiziune Money Channel, potrivit Agerpres. Pentru a-si respecta angajamentul unui deficit bugetar redus, convenit cu FMI, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa controleze cu strictete cheltuielile bugetare. Tinand cont de acest lucru, o eventuala majorare a salariilor in sectorul public ar trebui sa fie modesta, spune seful Delegatiei FMI.
Board-ul FMI a aprobat, miercuri, cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu Romania si a pus la dipozitie o noua transa, de 505 milioane euro.
Presedintele Traian Basescu, a aratat, recent, la B1 TV, ca reintregirea salariilor bugetarilor se poate realiza incepand cu luna iunie a acestui an, in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, si ajustarii cheltuielilor materiale si a banilor care mergeau pentru campania electorala.
Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, declarase, in urma cu doua saptamani, ca analizeaza mai multe scenarii pentru cresterea veniturilor populatiei, inclusiv combinarea unei cresteri salariale cu o reducere a CAS, insa acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru. O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a spus Bogdan Dragoi. De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.
Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Tinand cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de baza