Trufele, ciuperci care se vând la preţuri care ajung până la mii de euro kilogramul, au intrat şi în atenţia timişenilor. Inginerii de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice – Staţiunea Timişoara intenţionează să pornească, în această primăvară, un proiect de realizare a unei culturi experimentale de trufe în zona Banatului.
Trufele de Banat, în fază de proiect
La începutul secolului, în Transilvania erau multe familii care se ocupau cu recoltarea şi comercializarea trufelor, iar după un timp în care acestea păeau să fi dispărut din peisaj, interesul pentru aceste culturi a reînceput să crească, spun reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş.„Aceste trufe se dezvoltă în anumite zone ale ţării, dar în Timiş nu sunt. Însă avem câteva zone unde s-ar putea cultiva. Avem interes din partea unor cultivatori care vor să facă o cultură de alun combinat cu trufe. S-au purtat discuţii şi ne-au cerut sprijinul. Au nevoie de nişte amendamente pentru soluri calcaroase, dar lucrurile s-ar putea mişca destul de repede, chiar dacă nu e simplu, pentru că alunul trebuie însămânţat pe niceliu”, spune Tiberiu Lelescu, directorul executiv al D.A.J. Timiş.
Interesul vine din partea unor ingineri de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice – Staţiunea Timişoara, instituţie specializată în cercetarea şi implementarea noilor tehnologii în sectorul forestier public şi privat, în vederea asigurării gestionării durabile a pădurilor româneşti.
Inginerii de la I.C.A.S. Timişoara intenţionează să demareze, în această primăvară, un proiect de realizare a unei culturi experimentale de trufe în zona Banatului. Este vorba despre culturi de trufe cu alun, care trebuie cultivate în maximum două luni, iar materia primă va fi importată din Italia.„Deocamdată, n-am demarat activitatea, dar urmează să intre