În timp ce candidatul la alegerile prezidenţiale din Franţa Francois Hollande vrea să impoziteze averile bogaţilor cu 75%, premierul britanic David Cameron vrea să reducă cota de impozitare pentru cei cu averi mari. De asemenea, în Germania se discută de scăderea impozitelor, însă în Spania impozitul a fost majorat, pe când în SUA tema este deja în dezbatere şi depinde foarte mult de cum se va derula campania electorală, scrie publicaţia franceză La Tribune.
Marea Britanie, una dintre primele ţări care în timpul recesiunii au majorat cota de impozitare pentru contribuabilii bogaţi, este pe cale să reducă nivelul impozitării. Cameron vrea să diminueze cota maximă de impozitare de la 50% la 45%, aplicată veniturilor mai mari de 150.000 de lire sterline (peste 180.000 de euro). El a luat această decizie în urma presiunii venite din partea comunităţii oamenilor de afaceri pentru îmbunătăţirea competitivităţii ţării.
Germania are probleme cu bogaţii. Deoarece se prefigurează că până în 2014 bugetul va ajunge la echilibru, creştini-democraţi au lansat o dezbatere pe tema relaxării fiscale, de care ar putea beneficia cei mai bogaţi. Dar ministrul de finanţe Wolfgang Shauble nu vrea să ia în considerare risipirea resurselor acumulate prin disciplină fiscală, iar dacă discuţia va fi reluată, reducerea impozitelor va fi orientată către susţinerea creşterii economice.
Înainte de criză, impozitul pe venit în Spania era deja foarte mare, din cauza impozitării progresive, care mergea până la 43%. Cel mai recent plan de austeritate a majorat nivelul maxim de impozitare la 52%. Un spaniol celibatar care declară un venit anual impozabil de 1,2 milioane euro trebuie să plătească un impozit pe venit de 600.000 de euro.
În Italia este în dezbatere introducerea unui impozit pe avere, premierul Mario Monti vrând ca şi bogaţii să contribuie la susţinerea buget