Statele Unite sunt în pragul unei noi revoluții industriale ca urmare a dezvăltării sectorului energetic domestic, a declarat Ed Morse, șeful departamentului de cercetare a pieței globale de bunuri la Citigroup.
are loc din cauza revoluției în industria exploatării șisturilor, iar costurile acestei revoluții sunt scăzute pentru că avem cele mai scăzute prețuri ale gazelor naturale din lume”, a declarat Ed Morse pentru CNBC. „Și vom continua să avem aceste prețuri reduse pentru una, două sau chiar trei generații”.
Morse, fost vice-secretar de stat pentru politica energetică internațională, a declarat că poate observa forțe pozitive în viitor pentru sectorul energetic: „dacă lăsăm politica deoparte, mediul de reglementare va fi unul care va stimula creșterea producției, chiar și pe terenurile deținute de guvernul federal”, a declarat acesta.
Vezi de ce Arabia Saudită consideră creșterea prețului petrolului drept „nejustificată”
Află de ce scumpirea petrolului amenință economia
America de Nord, „noul Orient Mijlociu”
În cadrul unui editorial publicat în „Wall Street Journal” și intitulat sugestiv „Dă-te la o parte, OPEC – acum e rândul nostru”, Morse consideră că politica energetică a Statelor Unite se confruntă cu o potențială problemă.
„Dacă această creștere va rezulta în reducerea importurilor SUA sau dacă exporturile noastre nete vor crește nu va conta prea mult în bilanțul mondial”, a scris acesta. „Oricum, America de Nord devine noul Orient Mijlociu. Singurul lucru care poate opri acest lucru este politica – ecologiștii împiedicând furnizările în Statele Unite, de exemplu: sau amerindienii prevenind construcția de conducte în Canada; sau producția mexicană fiind, în continuare, împiedicată de Constituția Mexicului care limitează investițiile străine sau transferurile tehnologice”.
„Să lăsăm pi