În ciuda măsurilor precum restructurarea datoriei publice a Greciei şi injecţiile masive de lichidităţi în sistemul bancar, probelemele Europei nu au fost soluţioane, ci doar amânate pentru o altă zi, crede Willem Buiter, economist-şef al grupului bancar american Citigroup.
„Am luat doar o pauză de respiro. Restructurarea datoriei elene nu a rezolvat cu adevărat problema, iar ceea ce este mai rău abia urmează să vină pentru Europa“, a declarat economistul pentru CNBC.
Acestea anticipează că Banca Centrală Europeană (BCE) va interveni masiv la sfârşitul acestui an sau la începutul anului 2013 pentru stabilizarea pieţelor. Deja, BCE a injectat aproape 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar printr-un program extraordinar de creditare.
Aceste credite au o scadenţă de trei ani (cea mai lungă oferită vreodată de BCE, până la acest program cea mai mare scadenţă era de un an) şi cu o dobândă minim-record pentru BCE, de numai 1%. În medie, dobânzile cerute de investitori pentru a împrumuta grupurile bancare europene (prin cumpărare de obligaţiuni) se ridică la 4,3%, adică de peste patru ori mai mari.
Dacă până acum pieţele au fost concentrate pe încheierea unui acord pentru restructurarea datoriei Greciei, ele şi-au reorientat atenţia către statele periferice, odată cu finalizarea înţelegerii privind reducerea poverii Atenei.
„Irlanda este expusă la risc, situaţia din Spania s-a deteriorat într-un ritm rapid, Grecia va avea nevoie de o altă restructurare a datoriei, la fel şi Portugalia“, a spus economistul.