Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat ieri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu România. Oficialii FMI au trecut în revistă care sunt principalele riscuri și priorități pentru România în următoarea perioadă.
Consiliul Director al Fondului a avertizat că este nevoie de continuarea angajamentelor faţă de reformele economice pentru a face faţă incertitudinilor actuale şi a extinde potenţialul de creştere, se arată în comunicatul publicat pe pagina FMI.
"România continuă să facă progrese solide în cadrul programului preventiv cu Fondul. Implementarea politicilor a rămas consistentă şi toate ţintele din program au fost atinse. După doi ani de declin, s-a reluat creşterea economică, iar inflaţia a atins cele mai scăzute niveluri. Cu toate acestea, perspectiva economică pentru acest an este trasă în jos de încetinirea din zona euro. Continuarea angajamentelor faţă de reformele economice este crucială pentru a face faţă incertitudinilor actuale şi a extinde potenţialul de creştere", a declarat directorul general adjunct al FMI, Nemat Shafik.
Autorităţile sunt decise să respecte în 2012 ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, iar pentru acest lucru este nevoie de o disciplină strictă a cheltuielilor, se mai arată în comunicatul FMI.
Temă pe acasă
Potrivit oficialilor FMI, creşterea absorbţiei fondurilor europene şi îmbunătăţirea cheltuielilor de capital sunt priorităţi cheie. În plus, este nevoie de măsuri suplimentare pentru a reforma sectorul de sănătate şi a îmbunătăţi administrarea fiscală.
"Reforma companiilor de stat a progresat, dar este nevoie de o implementare mai rapidă a eforturilor de restructurare, iar o politică de preţuri de piaţă în sectoarele energiei şi transporturilor va fi esenţială pentru a reduce arieratele, a îmbunătăţi eficienţa econo