Construcţia sau modernizarea costisitoare a unor clădiri care apoi sunt lăsate de izbelişte reprezintă una dintre mostrele cele mai sugestive de risipă a banului public. Astfel de situaţii nu au lipsit nici în Timiş, în ultimii ani, un exemplu sugestiv fiind planul de reorganizare a reţelei de instanţe de pe plan local, care a făcut ca imobile în care Ministerul Justiţiei a investit peste jumătate de milion de euro să rămână ale nimănui.
Un proiect grandios, dar inutil
Anul trecut, după adoptarea Legii privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea, 24 de Judecătorii, cu unităţile de Parchet aferente, urmau să fie desfiinţate oficial. Printre ele se regăseau şi două din Timiş : Judecătoria Jimbolia şi Judecătoria Făget. Dacă în cazul instanţei din Făget s-a reuşit renunţarea la desfiinţare, sau măcar amânarea acesteia, la Jimbolia, Judecătoria nu a funcţionat niciodată, deşi Ministerul Justiţiei a investit în sediul acestei instanţe peste jumătate de milion de euro.
Sediul este gata de cinci ani şi, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei se plânge de felul în care lipsa resurselor afectează sistemul judecătoresc, a investit 500.000 de euro în această clădire pe care nu a folosit-o niciodată.
Reprezentanţii Primăriei Jimbolia susţin că imobilul a fost finalizat în 2006 şi, de atunci, ar fi putut fi dat în folosinţă. Aceasta în condiţiile în care sediul Judecătoriei Jimbolia este unul dintre cele mai moderne din vestul ţării, cu peste 23 de camere şi o suprafaţă de 1.600 de metri pătraţi. Activitatea acestei instanţe nu a fost demarată dintr-un motiv cel puţin stupid : posturile pentru personalul ce ar fi trebuit să activeze la această instanţă nu au fost finanţate.
Reprezentanţii Primăriei Jimbolia mai spun că au solicitat de nenumărate ori să se găsească o soluţie – fie