Medicii vor începe să prescrie electronic medicamentele din iunie, pentru ca timp de câteva luni să poată scrie reţete şi în varianta clasică, acesta fiind una dintre schimbările din sistemul de sănătate din acest an, autorităţile urmând să înceapă şi distribuţia cardurilor din sănătate din luna august.
Cele două proiecte, reţeta electronică şi cardul de sănătate, fac parte dintr-un proiect mai amplu de informatizare a sistemului de sănătate, alături de sistemul informatic unic integrat (SIUI) deja funcţional şi dosarul electronic, ce urmează să fie gata în 2013.
Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a explicat că medicii vor scrie pe calculator, apoi vor tipări reţetele ce vor avea un cod de bare, iar cu aceasta pacientul va merge la farmacie, unde reţeta se va verifica în calculator prin intermediului codului de bare.
"Am obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro pentru implementarea prescripţiei şi a dosarului electronic. Din 1 iunie va demara sistemul de prescriere electronic, care va funcţiona o perioadă în paralel cu cel de acum", a spus Lucian Duţă.
Cum va funcţiona sistemul
"Ne dorim aderenţa cât mai mare a tuturor prescriptorilor la acest sistem (încă de la început - n. red.)", a mai spus Duţă. El a explicat că în viitor medicii care nu vor trece la acest sistem nu vor mai putea încheia contracte cu CNAS, deci nu vor mai fi plătiţi pentru serviciile prestate.
Concret, medicii vor avea tipare prestabilite de reţete şi baze de date complexe cu medicamente şi îşi vor putea selecta recomandările în funcţie de diagnostic. Practic, completarea reţetelor va fi asistată şi nu se vor putea prescrie reţete dacă în sistem apare că un anumit produs este contraindicat pentru o anumită boală.
"Fragmentarea (achiziţia de medicament