Pompierii, reprezentanţii APIA şi Garda de Mediu au semnat un protocol care va contribui la diminuarea fenomenului arderilor necontrolate
La sediul Inspecţiei de Prevenire de pe str. I. C. Brătianu, nr. 2, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii APIA şi Garda de Mediu. Şedinţa a avut ca scop stabilirea unui protocol referitor la procedura de identificare a suprafeţelor arse şi proprietarilor acestora, precum şi măsurile legale ce pot fi luate pentru diminuarea fenomenului arderilor necontrolate, care sunt generate de acţiuni intenţionate ale unor cetăţeni.
Incendierea terenurilor nemuncite a devenit un obicei periculos, care îi poate lăsa pe agricultorii abonaţi la subenţiile APIA fără bani.
„Agricultorul nu va mai obţine subvenţii, dacă se constată că a depus cerere pentru subvenţie la Apia, numai aşa este exclus de la Apia, în condiţiile în care se află că terenul a fost incendiat şi se stabileşte vinovatul va fi scos de la subvenţie.
În funcţie de întinderea prejudiciului e posibil să fie exlus o perioadă de trei ani”,a declarat Florian Sârbu, director la APIA Mehedinţi
Potrivit directorului de la APIA Mehedinţi foarte mulţi agricultori care beneficiază de subenţii declară terenurile nelucrate, dar îşi iau angajamentul că le vor întreţine. Ei trebuie să ştie însă că sancţiunile pentru incendiarea terenurilor şi poluarea mediului sunt destul de mari.
„Sancţiunile sunt destul de drastice, între 5000 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice”, a declarat Dan Budu, director la Garda de Mediu.Echipe mixte de control vor începe verificările astăzi în judeţul Mehedinţi.