Chişinăul nu mai tolerează încercările Kremlinului de a oferi legitimitate regimului de la Tiraspol şi reacţionează la gesturile prin care Rusia caută să acrediteze ideea existenţei „statului transnistrean”.
Joi, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a da explicaţii în legătură cu numirea lui Dmitri Rogozin în calitate de „reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria”. „Am luat act cu surprindere de această decizie a autorităţilor Federaţiei Ruse, care nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile moldoveneşti. Chişinăul va întreprinde acţiuni corespunzătoare, prin canale diplomatice, pentru a obţine clarificările de rigoare pe marginea acestei decizii care vizează direct o parte componentă a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul de Externe de la Chişinău.
Chişinăul protestează diplomatic
Într-o declaraţie de presă, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a menţionat că „Moldova aşteaptă să înţeleagă motivele ce au determinat această decizie a Rusiei”. „Noi mizăm pe o relaţie bazată pe respect reciproc”. „Nemulţumirile încep în primul rând de la formularea - Rogozin este numit reprezentant pentru Transnistria -. Eu nu cunosc aşa entitate. Puteau să spună regiunea transnistreană a Repubicii Moldova”, a explicat Iurie Leancă. El susţine că „era de datoria Moscovei să se consulte cu Chişinăul în asemenea situaţii sau cel puţin să-şi anunţe din timp intenţiile... Este straniu că ministrul adjunct de Externe, Andrei Popov, a fost recent la Moscova şi nu a fost informat despre această chestiune”, a conchis ministrul Leancă.
Fiind în funcţia de ambasador al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin s-a remarcat printr-o serie de replici tăioase la adresa României şi a Statelor Unite ale Americii în perioada când se discuta despre decizi