Află ce măsuri este bine să iei în weekend ca să te trezeşti mai uşor luni şi marţi, când va suna ceasul deşteptător.
În noaptea dintre 24 şi 25 martie dăm ceasul înainte cu o oră: pierdem o oră de somn pentru a câştiga o oră de lumină naturală. Schimbarea de program nu ne afectează duminică, dacă suntem liberi, dar luni şi marţi dimineaţă, când sună ceasul-deşteptător, organismul nostru se resimte. Mai ales persoanele „nocturne“ suferă din cauza schimbării de program. „«Păsările nocturne», adică oamenii care obişnuiesc să se culce târziu seara şi să se trezească târziu dimineaţa, se adaptează mai greu la schimbarea orei din martie“, spune profesorul Martin Young de la Universitatea Alabama din Birmigham, Marea Britanie, citat de publicaţia ScienceDaily.
La originea acestor probleme stă perturbarea ritmului circadian: „Toate celulele din corp au un ceas intern care ne ajută să anticipăm evenimentele şi să ne pregătim pentru ele. Atunci când se precipită lucrurile, celulele trebuie să se adapteze rapid. Este ca atunci când ştii că ai în întâlnire la ora 2, iar până atunci ai timp să-şi pregăteşti prezentarea, faţă de situaţia în care eşti anunţat în ultimul moment că trebuie să prezinţi ceva. Când dăm ceasul înainte, celulele anticipează o oră în plus de somn pe care nu o primesc, iar efectul este unul stresant pentru organism“, spune prof. Young.
Cardiacii, stres suplimentar
Un studiu realizat în 2008 la Universitatea Karolinska din Suedia arăta că persoanele care suferă de boli cardiace au un risc uşor crescut de a suferi de infarct miocardic în aceste zile. Mai exact, cu 10%. De vină sunt în primul rând oboseala şi perturbarea ritmului circadian. După cum explică profesorul Martin Young, lipsa somnului alterează procesele organismului şi duce la creşterea răspunsului inflamator, în acest fel contribuind la apariţia unui infarct.
C