România şi Bulgaria ar putea merge la Curtea de Justiţie de la Haga, pentru rezolvarea diferendului privind platoul continental din Marea Neagră.
În ultimele trei zile, subiectul delimitării platoului continental a fost amplificat gradual de declaraţiile unor oficiali români şi bulgari, dar şi de presa de pe ambele maluri ale Dunării, care a citat surse diplomatice. Radio România cita joi surse, care susţineau că este vorba despre 350 de kilometri pătraţi prin care urmează să treacă conducta rusească South Stream.
Conducta rusească South Stream ar trebui să treacă prin această zonă, iar, dacă teritoriul va ajunge să aparţină României, Rusia va fi nevoită să negocieze cu Bucureştiul sau va trebui să ocolească cu aproximativ 600 de kilometri, ceea ce, evident, va ridica enorm cheltuielile, informa sursa citată.
Având în vedere că proiectul South Stream îl concurează pe cel susţinut de România, Nabucco, zona este importantă pentru că, dacă ar fi teritoriu românesc, una dintre laturi, cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, va atinge platoul continental al Turciei, iar conducta Nabucco ar putea trece direct din Turcia în România.
Referitor la South Stream, Bogdan Aurescu a declarat că are îndoieli legate de stadiul proiectului: “Nu ştiu să fie proiectul South Stream atât de avansat din punct de vedere al construcţiei sale, inclusiv din punct de vedere al proiecţiei traseelor de conducte, în aşa fel încât să putem spune cu certitudine pe unde trece conducta în Marea Neagră. Din cunoştinţele mele, proiectul nu este într-o astfel de fază de avansare din punct de vedere al realizării sale”.
Bulgaria ar fi început deja negocieri cu compania Exxon Mobil
Într-un interviu acordat Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a încercat să lămurească anumite aspecte ale problemei: “această problemă trebu