MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Daca va referiti la metodele clasice de tratament, in cazul unui chist functional mare (asa cum se prezinta cel al fiicei dvs.), si care determina simptome importante, se poate recurge la administrarea de anticonceptionale, cu scopul de a-i reduce dimensiunea si/sau riscul de crestere. Insa, daca semnele si simptomele cauzate de acest chist se agraveaza (cicluri menstruale intarziate, neregulate, senzatie de presiune sau de corp strain in abdomen, aparitia brusca a unei dureri abdominale severe, insotita de vomismente etc.), chistul este mare, solid, umplut cu resturi de tesuturi si are o crestere care persista peste 2-3 cicluri menstruale, atunci se poate propune indepartarea sa chirurgicala.
Cu toate acestea, majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive, adeseori necanceroase, dispar singure si nu determina aparitia unor simptome speciale. Totodata, aceste tumori benigne nu invadeaza tesuturile de vecinatate si nu se raspandesc la alte parti ale corpului, spre deosebire de tumorile maligne, care pot face ambele lucruri. In unele cazuri, chistul poate interfera cu productia hormonilor ovarieni si poate avea drept rezultat producerea de sangerari vaginale neregulate, presiuni pe vezica urinara sau chiar torsionarea ovarului, urmata de durere abdominala sau pelvina. E bine sa stiti ca aparitia unei dureri bruste si ascutite poate insemna ruperea chistului, iar daca apar dureri abdominale severe (spasmodice), febra si voma, sau daca apar simptome de soc, cum ar fi o piele rece, umeda si respiratii frecvente, este necesara interventia imediata a medicului specialist.
Succesul unui tratament naturist, in cazul chistului ovarian, depinde, in mare masura, de capacitatea acestuia de a restabili dezechilibrul hormonal care sta la baza dec