Anul acesta schimbarea orei se va produce în data de 25 martie. Pe lângă micile încurcături pe care le produce mersului trenurilor sau programărilor de zboruri pe aeroport, există şi o serie de efecte directe pe care le are schimbarea asupra corpului uman. Unele nu sunt tocmai benefice.
Trecerea la orarul de vară poate creşte într-o mică măsură riscul de a face cancer la sân, odată cu creşterea temeraturilor scade şi calitatea somnului, potrivit unor studii. Cu toate că uneori, din cauza prelungirii zilei, am putea deveni mai uşor irascibili, starea noastră generală de spirit şi productivitatea la locul de muncă vor creşte.
În noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, România va trece la orarul de vară. Această schimbare, conform unor studii, ne poate afecta neplăcut.
Creşte riscul de cancer
Într-un studiu realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Cancerului din Statele Unite, experţii susţin că pe lângă factori precum istoricul familial, fumatul, alcoolul sau o dietă proastă, care sunt principalii factori de risc pentru cancerul de sân, expunerea îndelungată la lumină electrică, pe timp de noapte, ar putea reduce rezistenţa în faţa acestei boli. Lumina generată pe orice altă cale decât cea naturală încetineşte producerea unui hormon numit popular "hormonul întunericului". Ştiinţific se numeşte melatonină şi luptă împotriva tumorilor şi cancerului.
Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Haifa, Israel, relevă faptul că în ţările în care iluminatul public este prezent într-un procent mare, cazurile de cancer sunt mai multe.
"Totuşi, asta nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem în Evul Mediu şi să stingem toate luminile. Legătura dintre lumina electrică şi cancer ar trebui luată totuşi în serios", a declarat, pentru dailymail.co.uk, şeful echipei de cercetători, profesorul Abraham Aim.
@