Statistica a ajustat declinul PIB din 2009 de la -7,1% la -6,6%, iar pentru 2010 indică o scădere mai mare a PIB real, de -1,6%.
Ajustarea prognozei de creştere economică la 1,7% este prima acceptare oficială că evoluţia PIB în acest an va fi sub aşteptările pe care a fost fundamentat la finalul anului trecut bugetul pe 2012. Institutul de Statistică a ajustat declinul economiei din 2009 de la -7,1% la -6,6%, iar pentru 2010 indică o scădere mai mare a PIB real, de -1,6%, faţă de -1,3%. Anul trecut creşterea economică a fost de 2,5% şi rămâne de văzut dacă şi acest nivel va fi ajustat în următori ani de INS.
Guvernul a decis să revizuiască în jos prognoza de creştere economică pentru 2012, la +1,7%, după trecerea a doar trei luni din acest an, noua estimare fiind încă optimistă comparativ cu estimările bancherilor, care şi-au ajustat previziunile spre 0,5%-1%.
Ajustarea estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză se înscrie în tendinţa conturată de la începutul acestui an de reducere a previziunilor privind creşterea economică având în vedere contextul internaţional şi încetinirea comerţului extern.
Bugetul pentru acest an a fost fundamentat pe o creştere economică de 1,8-2,3% şi apare întrebarea cât de realiste rămân aşteptările de creştere a veniturilor în condiţiile în care economia nu va mai performa atât de bine.
Dacă economia va încetini puternic în 2012, se diminuează vizibil şansele de a vedea o creştere a veniturilor cu 7,5% faţă de încasările din 2011 şi cu atât mai mult şansele de atingere a ţintei de deficit bugetar de 1,9% din Produsul Intern Brut pe metodologia cash şi de sub 3% din PIB pe metodologia ESA - care oricum sunt foarte ambiţioase şi în contextul unei creşteri economice similare celei din 2011 (de 2,5%).
În plus, înrăutăţirea situaţiei economice externe poate influenţa nefavorabil economia Români