Pe piaţa intermedierii imobiliare, a apărut un nou comision pretins de agentul imobilar: taxa de vizionare pentru locuinţele prezentate clientului
ABI: Această deprindere încalcă şi legislaţia în vigoare
Comisionul unui broker se plăteşte doar în cazul finalizării tranzacţiei
Scăderea tranzacţiilor din real estate a determinat agenţii imobiliari să caute metode noi de a obţine comisioane. Ei nu mai cer bani doar atunci când se încheie tranzacţia, ci şi pentru vizionarea locuinţelor. "Recent, pe piaţa intermedierilor imobiliare, a apărut o practică ilegală, pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie să o accepte: taxa de vizionare pretinsă de agentul imobiliar pentru locuinţele prezentate clientului", atrage agenţia Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI).
Potrivit legislaţiei, care reglementează activitatea de intermediere imobiliară, comisionul unui broker se plăteşte doar în cazul finalizării tranzacţiei. "Persoanele care apelează la serviciile unui agent sau broker imobiliar trebuie să ştie că acesta poate primi comision pentru serviciile prestate numai în cazul încheierii tranzacţiei. Este ceea ce prevede Ordonanţa de Urgenţă 174 / 2008, cea care reglementează activitatea de intermediere imobiliară", spun reprezentanţii ABI.
Comisionul care se plăteşte numai la încheierea tranzacţiei
Această deprindere încalcă şi legislaţia în vigoare şi este lipsită de profesionalism, conform Asociaţiei Brokerilor Imobiliari. În România, O.U.G. 174/2008 modifică O.G. nr. 21/1992 cu privire la protecţia consumatorului şi specifică în mod clar, complet şi concret obligaţiile agentului imobiliar faţă de consumator.
Una dintre aceste obligaţii este referitoare la comisionul care se plăteşte "numai la încheierea tranzacţiei", conform art. II, punctul 9 din O.U.G. 174/ 2008. Astfel că orice sumă pretinsă înaint