Şeful Biroului urmăriri internaţionale şi extrădări din cadrul Interpol Bucureşti, comisar Bogdan Constantinescu, a declarat pentru Agerpres că există întotdeauna soluţii privind extrădarea unui persoane care a săvârşit infracţiuni pe teritoriul României, indiferent de ţara în care se află suspectul.
Întrebat dacă există şanse sau soluţii indiferent de ţara în care a fost localizată persoana dată în urmărire internaţională, Bogdan Constantinescu a precizat: "Da, există. Există întotdeauna, pentru că, până la urmă, extrădarea are la bază dorinţa şi voinţa de a coopera pentru soluţionarea unui caz, prin aducerea în ţară în faţa magistratului a persoanei suspecte că a săvârşit o infracţiune".
190 de ţări membre Interpol
Comisarul şef a explicat care sunt procedurile de urmat de către autorităţile române după ce s-a emis un mandat de arestare preventivă pe numele persoanei suspectate că a săvârşit infracţiuni şi care a părăsit teritoriul României: "După punerea în urmărire internaţională, se menţine contactul cu toate autorităţile judiciare române implicate, pentru a monitoriza în permanenţă cazul şi, de asemenea, se iniţiază un foarte puternic schimb de informaţii şi date cu autorităţile partenere, respectiv, cu celelalte birourile naţionale Interpol, din cele 190 de ţări membre", a precizat Bogdan Constantinescu.
Despre cât durează localizarea persoanei date în urmărire internaţională, şeful Biroului urmăriri internaţionale şi extrădări a spus că este foarte greu de precizat deoarece fiecare caz este specific.
El a subliniat că sunt persoane care îşi schimbă identitatea sau îşi procură documente de identitate false.
În ceea ce priveşte durata procesului de extrădare, Bogdan Constantinescu a menţionat că decizia referitoare la extrădare se ia diferit de la stat la stat.
"Procedura este, de regulă, de durată lungă şi, practi