Autorităţile şi oamenii de cultură din Târgovişte vor să atragă de partea lor turiştii care ar putea fi interesaţi de viaţa şi domnia lui Vlad Ţepeş, sau Dracula, aşa cum mai este el cunoscut. Chiar dacă Branul este asociat de cele mai multe ori lui Dracula, se pare că istoria este de partea fostei Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte. O spun reprezentanţii Curţii Domneşti, care sunt de părere că broşovenii se folosesc pe nedrept de cel mai cunoscut brand al României.
“La Târgovişte a domnit voievodul de la începutul secolului al XV-lea şi până la 1462. Aici s-au ţinut sfaturile domneşti şi tot aici au trăit marii boieri. Principalul centru politic la vremea aceea era Târgovişte, iar Vlad Ţepeş a emis majoritatea actelor sale de domnie din scaunul său de la Târgovişte. Domnitorul nici nu avea cum să îi îndrăgească pe braşoveni pentru că ei refuzau să plătească vamă către domnie, către Târgovişte”, a declarat Florin Petrică, muzeograf la Curtea Domnească.
Domnitorul nu are nicio legătură cu castelul Bran
De asemenea, domnitorul nu are nicio legătură cu castelul Bran, despre care se face referire ori de câte ori se pronunţă „Dracula”. “Ar trebui eliminat din calcul faptul că Branul sau alte localităţi din Transilvania au vreo legătură cu Vlad Ţepeş. Vlad Ţepeş a fost domnitorul Ţării Romîneşti. Reşedinţa lui s-a aflat la Târgovişte. Putem spune, fără a greşi absolut deloc, că Târgoviştea este legată de Vlad Ţepeş într-o măsură în care Ştefan cel Mare este legat de Cetatea de Scaun a Sucevei”, mai spune Florin Petrică.
Fonduri europene pentru promovarea turistică a Târgoviştei
Primăria Târgovişte a început atregerea de fonduri europene pentru promovarea bisericilor şi monumentelor istorice, din secolele XIV - XIX. Valoarea totală a acestora, depăşeşte 16, milioane de euro. Printre obiectivele administraţiei locale este