Ministerul Muncii a verificat mii de dosare de pensionare pe caz de boală, de exemplu 86% fiind falsificate la Sibiu. După anchetă, toţi s-au vindecat instantaneu. Sursa: CODRIN PRISECARU
Controalele făcute de în judeţul Sibiu au scos la iveală faptul că sute de persoane pretindeau că au diferite dizabilităţi, pentru care li se eliberase şi un certificat de handicap.
Afecţiunile cel mai frecvent folosite pentru a obţine certificaul erau astmul bronşic, bronhopneumopatia cronică obstructivă şi retardul mental.
86 % dintre dosare erau false
În cele mai multe cazuri era vorba de persoane care au dat şpagă pentru a li se pune un diagnostic fals, iar astfel puteau să se pensioneze înainte de vârsta legală.
În urma controalelor făcute de Ministerul Muncii la Sibiu, a rezultat că din 1.087 de dosare controlate, 917 erau false, adică peste 86%, a anunţat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.
Mai mult, dintre cei 732 de pensionari verificaţi, doar 53 aveau certificate eliberate corect. "Avem comune întregi de nevăzători, persoane cu certificate de handicap care au case mari şi conduc maşini de lux", susţine ministrul.
Controale similare vor urma în toată ţara. Persoanele care au certificate de handicap beneficiază de indemnizaţie de la stat, asistenţă medicală gratuită, deducerea impozitului pe venit, dar şi pe propietate, precum şi de gratuitate de transport.
Astfel, paguba la bugetul de stat din cauza dosarelor false de la Sibiu se ridică la 8 milioane de euro, în ultimii patru ani.
În perioada următoare vor fi verificate certificatele de handicap eliberate în judeţele Iaşi, Bistriţa, Argeş şi Vrancea.
Citiţi şi: Câţi pensionari sunt în România. VEZI care dintre ei primesc cei mai mulţi baniDOSARE DE PENSII FALSIFICATE. 167 de persoane trimise în judecată de DIICOT