România este departe de a fi la cel mai ridicat nivel al corupţiei de după Revoluţie, iar acte mari de corupţie nu se mai pot întâmpla fără a fi pedepsite, a spus președintele Traian Băsescu, la bilanțul SRI. Sursa: CODRIN PRISECARU
"Niciun om politic sau din justiţie sau din orice altă activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sat liniştit, pentru că statul român şi-a dezvoltat capacităţi de culegere de informaţii care fac puţin probabilă comiterea de infracţiuni importante fără ca acestea să nu ajungă în faţa justiţiei", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a subliniat că apăsarea pe acceleraţie pe direcţia combaterii corupţiei este soluţia de descurajare, precizând că acest lucru l-a cerut în continuare SRI şi celorlalate instituţii cu atribuţii în domeniu.
SRI a pus la dispoziția decidenților poltici 6.500 de informări
Totodată, șeful statului a declarat că, anul trecut, Serviciul a pus la dispoziţia decidenţilor politici aproximativ 6.500 de informări, dintre care jumătate au fost destinate decidenţilor politici de la nivel central, iar cealaltă jumătate decidenţilor politici de la nivel local - preşedinţi de consilii judeţene, prefecţi sau primari.
"SRI este structura statului care desfăşoară cea mai completă acţiune de prevenire a cazurilor de corupţie. De la primele semnale, decidenţii politici sunt avertizaţi asupra unei situaţii din Marmureş sau din Dolj sau de la ministerul nu ştiu care şi acestea sunt primele semnale. Dacă decidentul politic ia din vreme decizia nu se mai ajunge la anchete, condamnări, iar îndepărtatea persoanei din structuri este măsura care trebuie luată de regulă", a mai spus Traian Băsescu, precizând că SRI are o consistentă muncă de prevenire a actelor de corupţie, dar este responsabilitatea decidenţilor politici să ia măsuri la primele semnale.
"Sau dacă decizia de partid că