Traim intr-o lume in care informatia este accesibila si circula cu o viteza uimitoare, insa, cand traversam o criza existentiala, preferam sa o discutam cu prietenii, dam fuga la ghicitoare si vrajitoare, intrebam preotul, dar foarte rar apelam la serviciile specialistului. Asistam frecvent in societatea romaneasca actuala la drame, pierderi majore, sinucideri, crime, fara a ne intreba: "Ce anume le-a determinat?", "De ce s-a ajuns aici?" si mai ales "Ar fi putut fi aceste situatii anticipate si prevenite?".
Psiholog sau psihiatru?
Unul dintre principalele motive pentru care evitam terapeutii este confuzia creata intre termenii "psiholog" si "psihiatru". Trebuie sa stim ca aceste doua specializari au obiective, tehnici si instrumente de operare total diferite. Nu trebuie sa ne temem ca, din momentul in care ne programam la psiholog, vom fi etichetati de catre ceilalti ca avand probleme psihice grave. Nu ne ducem la psiholog pentru ca suntem "nebuni". Pana la urma, nu numai problemele ne aduc la cabinet, ci si nevoia de autocunoastere, pentru a ne adapta la situatii noi si neprevazute, cat si pentru a ne imbunatati performantele din planul profesional si personal. Deci, mai degraba plecam de la ideea ca suntem deja "buni", fiecare fiinta umana fiind dotata din nastere cu capacitati si calitati uimitoare, dar poate nestiute, si vrem sa ne descoperim si sa devenim "si mai buni".
In acest caz ne ajuta servicii de consiliere, psihoterapie sau chiar cele de psihodiagnostic. Acestea din urma, prin intermediul testelor si chestionarelor standardizate, ne furnizeaza informatii obiective si precise cu privire la potentialul nostru.
Puterea cuvintelor
Motivele pentru care persoanele aflate in dificultate evita sa treaca pragul cabinetului de psihologie sunt multiple. Un pretext pentru oamenii care se feresc de psiholog il reprezinta indoiala in efi