Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi alimentează valul de optimism care începe să acopere zona euro asigurând că greul crizei datoriilor a fost depăşit, iar băncile europene primesc vot de încredere din partea fondurilor de investiţii americane, care-şi majorează deţinerile de datorii emise de acestea. Însă economistul-şef al băncii americane Citigroup, Willem Buiter, a avertizat că problemele Europei n-au fost decât întârziate, iar răul urmează să vină, scrie presa internaţională.
"Ce a fost mai greu a trecut, dar au rămas încă riscuri. Situaţia s-a stabilizat. Indicatorii importanţi pentru zona euro, precum inflaţia, contul curent şi, mai presus de toate, deficitele bugetare, sunt mai buni decât, de exemplu, în SUA", a afirmat Draghi pentru publicaţia germană Bild. Oficialul a subliniat că încrederea investitorilor a revenit, iar acum "mingea este la guverne".
Afirmaţiile lui Draghi rezonează cu cele ale şefei FMI, Christine Lagarde, care a asigurat şi ea că au devenit vizibile semne de stabilizare în zona euro şi SUA, iar economia mondială nu mai este "pe marginea prăpastiei". Însă economistul-şef al Citigroup a avertizat că, în pofida armelor grele scoase de zona euro în lupta cu criza datoriilor, precum restructurarea cu succes a datoriilor Greciei şi injecţiile masive de capital efectuate de BCE pe piaţa interbancară, problemele Europei n-au fost decât întârziate.
"N-am făcut decât o pauză ca să respirăm. Lichidităţile BCE nu au rezolvat problema, iar pentru Europa greul abia urmează să vină", a declarat el, citat de postul american de televiziune CNBC. Buiter anticipează o altă intervenţie la scară largă a BCE spre sfârşitul anului sau începutul lui 2013. Banca centrală a zonei euro a injectat aproape 1.000 miliarde euro în sistemul bancar la o dobândă foarte mică, în două runde, în decembrie şi februarie pentru a prev