Instituţiile care derulează licitaţii vor fi obligate să încheie contractul în maximum o săptămână după termenul de aşteptare, fără să mai poată tergiversa mai multe luni finalizarea unor licitaţii "cu rezultat nescontat", aşteptând ca firma câştigătoare să îşi retragă oferta, afirmă surse oficiale, conform Mediafax.
Astfel de situaţii sunt sesizate şi în cazul contractelor finanţate de UE, iar noua regulă va fi introdusă prin hotărâre de guvern, cu intenţia de a creşte gradul de absorbţie a fondurilor comunitare, au declarat agenţiei Mediafax sursele citate.
"În prezent, există unele cazuri în care încheierea unui contract de achiziţie publică ce a fost licitat este amânată cu mai multe luni. Întârzierea este motivată de proceduri birocratice şi lipsa unor avize, dar există şi suspiciunea că prin astfel de amânări se evită finalizarea unei licitaţii la care nu a ieşit «cine trebuie» şi se aşteaptă ca firma câştigătoare să îşi retragă oferta", susţin sursele.
Prin actul normativ pregătit să fie prezentat Guvernului de către Autoritatea pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), unei autorităţi contractante nu îi va mai fi permis să întârzie încheierea unui contract de achiziţie publică sau a acordului-cadru cu mai mult de şapte zile calendaristice de la expirarea termenelor legale de aşteptare după finalizarea licitaţiei.
Legislaţia în vigoare stabileşte că toate contractele de achiziţie publică pot fi încheiate numai după împlinirea unor termene de aşteptare care variază în funcţie de valoarea contractului licitat, respectiv de 11 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul licitaţiei în cazul în care valoarea este mai mare decât echivalentul în lei a 125.000 euro pentru contractele de furnizare şi de servicii şi 4,8 milioane euro pentru contractele de lucrări şi de 6 zile de la data transmiterii co