Vineri este ultima zi in care mai pot fi nominalizati candidatii la sefia Bancii Mondiale. De la fondarea institutiei, in 1944, aceasta functie a fost detinuta numai de cetateni americani , insa nu este exclus ca, de aceasta data, sefia BM sa-i revina unui candidat dintr-o tara emergenta. Sursa imagine: ghimpele.ro.jpg
Africa de Sud il va anunta drept candidat pe ministrul nigerian de Finante Ngozi Okonjo-Iweala, care a plecat anul trecut de la Banca Mondiala, unde era director, pentru a deveni ministrul de Finante in Nigeria. Columbia il va propune pe Jose Antonio Ocampo, profesor la Universitatea Columbia din New York, fost ministru de Finante si fost subsecretar in ONU pe probleme economice si sociale. Decizia de a-i nominaliza pe cei doi renumiti economisti a venit dupa saptamani de negocieri intre tarile emergente si in curs de dezvoltare, inclusiv China si India. Potrivit analistilor. notorietatea si respectul de care se bucura cei doi candidati va pune presiune pe SUA pentru a propune un candidat cel putin de acelasi calibru.
Printre potentialii candidati ai Statelor Unite se numara fostul consilier prezidential Lawrence Summers si directorul Pepsi, Indra Nooyi. Alte nume vehiculate sunt Susan Rice, ambasadorul SUA la ONU, Jeffrey Sachs, economist specializat in tarile in curs de dezvoltare, John Kerry, senator, si chiar si Hillary Clinton, secretar de stat.
Pana acum, a fost aplicata o intelegere conform careia presedintele Bancii Mondiale trebuie sa fie american, iar directorul Fondului Monetar International trebuie sa fie european. In plus, cele mai multe dintre voturile la BM, care are 187 de membri, sunt detinute de Statele Unite, astfel incat decizia privind noua presedintie a institutiei ar putea fi o simpla formalitate.
Totusi, noteaza BBC News, statele emergente au devenit tot mai nemultumite de aranjamentul in urma