Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor europene şi a scăzut cu 0,79%, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele două luni.
Scăderea pieţei nu a avut un efect vizibil asupra investitorilor, aceştia continuând să plaseze ordine pentru volume foarte reduse de acţiuni. Operaţiunile cu acţiuni au cumulat doar 12,3 mil. lei (2,8 mil. euro), valoare cu 48% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 23,7 mil. lei (5,4 mil. euro).
"După un debut furtunos al bursei în primele două luni ale anului, piaţa românească de capital a redus turaţia motoarelor, iar volumele de tranzacţionare au scăzut semnificativ şi evoluţia cotaţiilor a fost uşor descendentă. Lipsa de apetit a investitorilor este determinată de precauţie din cauza unui mediu extern încă extrem de incert, determinat de recentele date din China şi zona euro, dar şi pentru că s-au epuizat motivele care au insuflat atâta optimism în bursa românească (achiziţiile pentru a încasa dividende - n. red.). Pentru perioada următoare, mă aştept să văd o încheiere cu succes a ofertei Transelectrica, fapt ce va induce puţin optimism în piaţă, dar o creştere mai accentuată a preţurilor şi volumelor în perioada datelor de înregistrare pentru AGA la companii", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
Reprezentanţii firmei de brokeraj poloneze X-Trade Brokers susţin că semnalele de recesiune care vin din majoritatea ţărilor europene au lovit pieţele de acţiuni în ultima perioadă, determinându-i pe investitori să devină mai precauţi.
"Este de presupus că pieţele nu vor renunţa cu totul la speranţa unei stabilizări a sistemului financiar şi a economiei reale, însă surprizele negative din economia reală ar putea avea un impact negativ mai accentuat asupra euro şi a indicilor de acţiuni decât în ultimele săptămâni", susţine Claudiu C