Guvernul turc, confruntat cu un deficit de cont curent care ameninţă creşterea economică rapidă a ţării, încearcă să convingă populaţia să-şi transfere vastele rezerve personale de aur în sistemul bancar naţional. Insistenţa de a valorifica aurul, forma tradiţională de economisire în Turcia, face parte din eforturile Ankarei de a reduce deficitul bugetar, care în prezent este de 10% din PIB, scrie The Wall Street Journal.
Oficialii guvernamentali spun că autoritatea de reglementare bancară va publica în curând un plan prin care se vor majora stimulentele pentru a determina în acest mod populaţia să-şi păstreze averea în sistemul bancar. Executivii băncilor au declarat că iau în considerare dobânzi noi pentru conturile de depozit în aur. Depozitele vor permite clienţilor să retragă lingouri de aur de la bancomate speciale.
Măsura vine după ce în noiembrie banca centrală a anunţat că instituţiile de credit pot deţine până la 10% din rezervele constituite în moneda naţională în aur, în parte pentru a-i determina pe cei care au bijuterii, monede sau lingouri de aur să le depună la bănci.
Măsura face parte dintr-o politică mai amplă de a încuraja economisirea pentru a se stopa astfel majorarea deficitului de cont curent, în condiţiile în care mulţi investitori se tem că acest lucru ar putea pune capăt creşterii economice, care anul trecut a depăşit 8%. Deficitul de cont curent al Turciei a crescut peste aşteptări în ultimele săptămâni pe fondul majorării cotaţiilor petrolului, iar datele arată un avans neaşteptat de mare al cererii din partea consumatorilor. Cantitatea de aur din Turcia deţinută în afara sistemului bancar este greu de determinat, notează WSJ, dar rafinăria de aur din Istanbul estimează că sunt 5.000 de tone de aur, în valoare de 270 miliarde dolari.
Lira turcă s-a depreciat anul trecut cu 20% în raport cu dolarul, cea mai rap