Colesterolul este un element indelung discutat si blamat, dar putina lume stie cu adevarat ce rol are el si cum trebuie "administrat".
Vei ramane uimit sa afli cateva lucruri care te vor ajuta sa-ti protejezi mai bine sanatatea.
Iata ce este bine sa stii, conform Health Communities:
Nu exista un minim al colesterolului pe care sa ti-l iei din alimente
Ficatul produce suficient colesterol, asa ca vegetarienii, care nu consuma colesterol din alimente, nu duc lipsa acestei substante. Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, ai nevoie de mai putin de 300 de mg de colesterol pe zi si mai putin de 200 de mg daca ai probleme cu inima.
Colesterolul marit poate sa fie ereditar
Factorii genetici reprezinta cea mai comuna cauza a colesterolului ridicat si a trigliceridelor. In mod rar, o afectiune numita hipercolesterolemie duce la nevoia tratamentului de urgenta.
Si copiii pot avea colesterolul marit
Placa se poate depozita pe artere inca din copilarie si cantitatea ei creste pe masura ce inaintam in varsta. Copiii trebuie testati in acest sens in jurul varstei de 10 ani, iar daca arata risc de boli de inima alimentatia lor trebuie atent supravegheata.
Grasimile saturate si trans conteaza mai mult
Nivelul de colesterol din alimentele consumate il creste si pe cel din sange, dar nu asa de mult precum o fac grasimile saturate si cele trans. Ambele se gasesc in produse de origine animala, precum carnea si laptele.
Chiar si o pierdere modesta in greutate ajuta
Nivelul colesterolului scade, alaturi de presiunea sanguina si zaharul din sange, atunci cand o persoana da jos intre 5 - 10% din greutatea sa corporala. Astfel, pentru cineva care are 100 de kilograme, 5-10 kilograme pierdute inseamna o realizare.
La femei, colesterolul creste