Deputatul Mihail Boldea a fost dat in urmarire internationala, vineri, dupa ce joi pe numele lui fusese emis un mandat de arestare preventiva in lipsa de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Boldea este primul parlamentar dat in urmarire internationala.
Potrivit DIICOT, Boldea este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional si inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
Familia lui Boldea a angajat un avocat care a sustinut ca Boldea nu se sustrage cercetarii penale si care a cerut joi respingerea arestarii preventive.
DIICOT a declarat joi intr-o conferinta de presa ca nu stie unde este acum Mihail Boldea. El a parasit Turcia miercuri seara de unde a plecat cu un avion spre o destinatie care nu a fost dezvaluita. Potrivit unor surse, Boldea s-ar afla in Kenya.
Conform procedurilor, dupa emiterea unui mandat de arestare preventiva, instanta, prin Serviciul exercutari penale, transmite mandatul de arestare catre Serviciul urmariri din cadrul Politiei, care trebuie sa il duca la indeplinire. In cazul in care politistii stabilesc faptul ca persoana pentru care a fost dispusa masura preventiva nu mai este in tara, intocmesc un referat de constatare, urmand ca aceasta sa fie cautata prin Interpol, potrivit Mediafax.
Potrivit unui oficial al Parchetului instantei supreme, cand persoana pentru care procurorul a cerut arestarea preventiva nu este gasita in tara, magistratul trebuie sa se adreseze din nou aceleiasi instante cu o solicitare de urmarire internationala. In cazul in care instanta admite solicitarea, persoana vizata incepe sa fie urmarita international prin Biroul Interpol.
Conform Legii 302/2004, republicata, "in cazul in care un mandat de arestare preventiva sau de executare a pedepsei nu poate fi dus la indeplinire, intrucat inculpatul ori condamnatul