“Niciun om politic sau din justiţie sau din orice altă activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sta liniştit, pentru că statul român şi-a dezvoltat capacităţi de culegere de informaţii care fac puţin probabilă comiterea de infracţiuni importante fără ca acestea să nu ajungă în faţa justiţiei“, a declarat Traian Băsescu după bilanţul SRI pe 2011.
Băsescu a spus că România este departe de a fi la cel mai ridicat nivel al corupţiei de după Revoluţie, existând siguranţa legată de faptul că acte mari de corupţie nu se mai pot întâmpla fără a fi pedepsite.
“În ceea ce priveşte distribuţia informaţiilor, poate există o oarecare curiozitate. SRI a pus la dispoziţia decidenţilor politici, de la nivel central şi de la nivel local, circa 6.500 de informări, din care jumătate au fost destinate decidenţilor politici de la nivel central iar cealaltă jumătate, decidenţilor politici de la nivel local, fie că ei au fost preşedinţi de CJ, prefecţi sau primari. Ce trebuie să înţelegem de aici? Eu fac, fără rezerve, următoarea afirmaţie publică: SRI este structura statului care desfăşoară cea mai completă de acţiune de prevenire a cazurilor de corupţie. De la primele semnale, decidenţii politici sunt avertizaţi asupra unei situaţii din Maramureş, de exemplu, sau din Dolj sau de la ministerul nu ştiu care”, a afirmat şeful statului.
Băsescu: Cine protejează corupţii, va plăti factura!
El a precizat că decidentul politic ar trebui să ia din vreme o decizie, încă de la primele informări. “Cei care nu ţin cont de semnalele date din vreme până la urmă ajung în faţa justiţiei iar acest lucru se petrece sistematic. Este un lucru observat de mine de câţiva ani şi nu văd de ce nu aş spune-o public. SRI-ul are o consistentă muncă de prevenire a actelor de corupţie, dar este responsabilitatea decidenţilor politici să ia măsuri de la primele semnale sau, d