În timp ce piaţa locală a scăzut anul trecut cu 17%, exporturile au crescut cu 17%
Peste 75% din mobila produsă pe plan local a luat drumul exportului
Producţia locală a însumat 1,82 miliarde euro, nivel similar cu cel din 2010
Producţia locală de mobilă s-a bazat anul trecut pe cererea generată din afara ţării. Mai bine de 75% din producţia de 1,82 miliarde de euro a companiilor din România a luat drumul exportului, potrivit datelor prezentate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Astfel, exporturile au generat încasări de 1,38 de miliarde de euro, ceea reprezintă un avans de aproximativ 17 procente faţă de nivelul înregistrat în 2010 şi un nou record pentru piaţa locală.
Consumul intern însă a avut o evoluţie diametral opusă cu cea a exporturilor. Faţă de valoarea atinsă în urmă cu doi ani, în 2011 consumul intern a coborât cu 17,5% la doar 793,2 milioane de euro. "Estimăm în acest an o creştere de 12% a exporturilor şi un avans de 8% al importurilor. Avansul ar putea fi chiar mai mare, dar nu vrem să ne aventurăm. Este extraordinar că diferenţa dintre exporturi şi importuri depăşeşte 1 miliard de euro. De la an la an creşterea va fi mai mare", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), informează Mediafax.
Românii preferă mobila importată - consumul din producţia locală a scăzut cu 30%
Importurile de mobilă au avansat cu 10% anul trecut, la 353,2 milioane euro, conform datelor asociaţiei. "Piaţa internă a absorbit foarte puţin, iar consumul a continuat să scadă în 2011. Este îngrijorător că se reduce consumul din producţia internă. Cei care s-au concentrat pe exporturi au avut de câştigat", a spus Sereny.
Comparativ cu 2010, vânzările din producţia autohtonă s-au diminuat cu peste 30%, înregistrând o po