Germania a atacat o proaspătă propunere a Comisiei Europene (CE) de a i se permite să restricţioneze accesul companiilor din afara Uniunii Europene la contractele guvernamentale dacă jucătorilor europeni li se pun obstacole în câştigarea de licitaţii în străinătate.
Berlinul consideră că propunerea, încurajată puternic de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ar trimite "semnale protecţioniste" Beijingului, care ar putea riposta. China este principalul investitor străin al Germaniei, cea mai mare economie europeană.
Propunerea prevede ca autorităţile locale şi de stat din UE care organizează licitaţii pentru proiecte de transport public, de cale ferată, pentru echipamente medicale sau servicii IT în valoare de peste cinci milioane de euro să poată cere CE impunerea de restricţii pentru anumite companii venite din ţările în care companiile din UE nu au acces la licitaţiile publice, scrie EUobserver.
Aceste afaceri sunt printre cele mai profitabile, la nivel mondial ele valorând peste 500 de miliarde de euro pe an, potrivit datelor Uniunii.
"UE a deschis mai mult de 80% din sectorul achiziţiilor publice prin acorduri bilaterale sau multilaterale. Dar partenerii noştri aplică multe măsuri protecţioniste. În SUA, Japonia şi ţările emergente nu avem acces sigur la licitaţiile pentru autostrăzi, autobuze, proiecte de construcţii", a declarat comisarul european pentru piaţa internă, francezul Michel Barnier.
Oficialul a subliniat că 32% din licitaţiile publice din SUA sunt deschise companiilor din UE, iar procentul scade la 28% în cazul Japoniei şi la 16% în Canada. În China, Rusia şi Brazilia procentul este însă zero, aceste pieţe fiind complet închise.
"Un morcov este întotdeauna mai bine primit când celălalt ştie că ar fi putut primi un băţ", a completat comisarul pentru comerţ Karel De Gucht.
Cei doi comisari au not