Primăria Capitalei a precizat printr-un comunicat de presă că se poate împrumuta de pe pieţele internaţionale în condiţii avantajoase în baza ratingului acordat de agenţia Fitch Ratings.
În ceea ce priveşte rating-ul acordat municipalităţii de agenţia Standard & Poor’s, Primăria Capitalei precizează că nu a mai avut contract de servicii de evaluare cu aceasta din august 2009, din motive care ţin strict de agenţie. “Aşa cum municipalitatea a declarat zilele precedente, instituţia noastră a făcut toate demersurile pentru încheierea unui nou contract de servicii de rating, însă reprezentanţii agenţiei S&P nu au putut îndeplini condiţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice”, se spune în comunicat.
Primăria Capitalei consideră că ratingul acordat de Standard & Poor’s („BB”) este neconcludent, din cauză că nu a existat un acord contractual cu această agenţie, iar municipalitatea nu a avut cadrul legal pentru furnizarea de informaţii necesare unei evaluări complete şi corecte.
Ca urmare, pentru a prezenta garanţie faţă de investitori, Municipiul Bucureşti a fost evaluat de agenţia internaţională Fitch Ratings în anul 2011, obţinând un calificativ de rating în creştere de la „BB+” la „BBB-”.
“Acest calificativ reprezintă credibilitate ridicată, caracter investiţional şi, datorită acestui calificativ acordat în baza informaţiilor complete, Municipiul Bucureşti se poate împrumuta în condiţii avantajoase”, se spune în text.
“Având în vedere că obligaţiunile de 500 milioane euro contractate în anul 2005 trebuie rambursate în anul 2015, primar general, Sorin Oprescu, a solicitat, încă din luna iulie 2011, de nenumărate ori Consiliului General al Municipiului Bucureşti, aprobarea unui împrumut de 800 milioane euro pentru restructurarea emisiunii de obligaţiuni de 500 milioane euro din anul 2005 şi pentru realizarea proiectelor de inves