Bulgaria va încheia un parteneriat strategic cu Turcia, prin care reţelele naţionale de transport gaze se vor uni, a declarat ieri premierul bulgar, Boiko Borisov. Astfel de acorduri ar putea juca un rol crucial în viitorul proiectului Nabucco, care urma să treacă şi prin România. Ţara noastră importă circa 20% din necesarul de gaze dintr-o singură sursă, Gazprom, iar preţul este triplu faţă de cel de producţie internă.
„S-a discutat despre asta ani întregi, însă acum a devenit posibil datorită voinţei politice a premierului turc“, a declarat Borisov după ce s-a întâlnit cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit Novinite.
Bulgaria a decis să facă această mişcare după disputa din ianuarie 2009 dintre Ucraina şi Rusia, care a dus la întreruperea furnizării de gaze ruseşti către întreaga Europă timp de trei săptămâni, Bulgaria fiind deosebit de afectată din cauza dependenţei în proporţie de aproape 100% de gaze ruseşti.
În februarie 2011, Comisia Europeană a decis ca fiecare stat membru să aibă cel puţin două surse de aprovizionare cu gaze şi electricitate până în 2014, astfel încât să se evite alte crize similare.
CITEŞTE ŞI
Proiectul Nabucco, care urma ă ieftinească gazele în Europa, s-ar putea scurta
Turcia îngroapă Nabucco?
Nabucco: Noi nu promitem gaze mai ieftine decât cele ruseşti, ci diversificarea surselor
Băsescu: România susţine Nabucco, nu va balansa între acesta şi South Stream
Astfel de acorduri ar putea juca un rol crucial în viitorul proiectului Nabucco, care şi-aşa este în pericol de a fi scurtat.
Gazoductul care va ieftini gazele în Europa prin diversificarea surselor de aprovizionare şi reducerea dependenţei de Rusia ar putea fi redus considerabil, potrivit unui proiect luat în calcul de consorţiul care se ocupă de construirea Nabucco