Un puternic incendiu a izbucnit ieri, imediat după prânz, pe Drumul Poienii, în zona Belvedere. Pentru că terenul este acoperit de o bogată vegetaţie uscată, flăcările s-au extins cu repeziciune şi ameninţau casele din apropiere, motiv
pentru care pompierii au intervenit în forţă.
Peste 100 de hectare de vegetaţie uscată şi păşuni alpine au fost mistuite de flăcări în judeţ, numai în ultimele patru zile. Pompierii intervin în tot mai multe cazuri în care miriştile se incendiază fără respectarea regulilor legale, chiar dacă vinovaţii riscă amenzi usturătoare. Cea mai recentă intervenţie a ISU a avut loc pe drumul Poienii, unde pompierii s-au luptat mai bine de patru ore cu flăcările. Terenul accidentat le-a dat serios de furcă angajaţilor ISU. „Intervenţia a fost foarte dificilă, din cauza lipsei surselor de apă din zonă. Din cauză că nu putem ajunge până la locul focarelor, trebuie să ne deplasăm cu găleţi de apă”, a declarat Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU.
Numai în ultimele patru zile, structurile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov au intervenit la 20 de arderi necontrolate, care au afectat mai mult de 100 de hectare de vegetaţie uscată, păşune alpină şi litieră de pădure. Cele mai multe intervenţii au avut loc în zona Făgăraşului, dar şi în Feldioara, Recea, Codlea.
Legea nr. 265/2006 prevede amenzi pentru arderea miriştilor fără acceptul Agenţiei pentru Protecţia mediului cuprinse între 3.000 şi 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 şi 50.000 pentru cele juridice.
Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului. Un puternic incendiu a izbucnit ieri, imediat după prânz, pe Drumul Poienii, în zona Belvedere. Pentru că