Banca Transilvania (TLV), cea mai mare bancă independentă de pe piaţa locală, cere acordul acţionarilor pentru lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 30 mil. euro, operaţiune prin care va încerca să-şi acopere necesarul de finanţare în valută.
Obligaţiunile vor fi convertibile în acţiuni şi vor fi plasate cel mai probabil către investitori instituţionali străini. Banca a mai derulat o emisiune similară în 2005, care a fost denominată însă în dolari. IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a cumpărat atunci obligaţiuni de 20 mil. $ din emisiunea totală de 25 mil. $. În toamna lui 2009, IFC şi-a convertit obligaţiunile în acţiuni, preluând astfel circa 3,7% din capitalul băncii.
În adunarea generală a acţionarilor care va avea loc pe 27 aprilie, acţionarii vor alege şi un nou membru în consiliul de administraţie, având în vedere că olandezul Robert Rekkers a plecat la începutul anului din funcţia de CEO după ce nu a reuşit să se înţeleagă cu acţionarii în privinţa prelungirii mandatului. Deocamdată, nu a fost anunţat înlocuitorul său, funcţia de director general fiind ocupată provizoriu de Peter Franklin, reprezentantul în CA al BERD, principalul acţionar.
Banca Transilvania are în prezent o capitalizare de 446 mil. euro, astfel că investitorii care vor cumpăra obligaţiunile de 30 mil. euro ar putea prelua circa 6-7% din capitalul băncii în momentul în care vor opta să le convertească în acţiuni. Procentul final depinde de evoluţia acţiunilor TLV pe bursă.
În prezent, Banca Transilvania are un capital social de 1,77 mld. lei (405 mil. euro), care ar putea urca la 435 mil. euro. Majorarea de capital nu este o surpriză, având în vedere că între băncile locale se dă o adevărată luptă pentru atragerea lichidităţilor de pe piaţă.
Cei mai mari acţionari sunt BERD, care deţine aproape 15% din acţiuni, Bank of Cyprus, cu o parti