Toate companiile, atât cele europene, cât şi cele din ţări terţe, trebuie să beneficieze de condiţii egale în ce priveşte concurenţa
Comisia Europeană a propus îmbunătăţirea oportunităţilor de afaceri pentru firmele din UE pe pieţele achiziţiilor publice, astfel încât acestea să fie deschise pe plan mondial, fiind totodată garantat accesul echitabil al întreprinderilor europene. "Propunerea urmăreşte de asemenea să asigure că toate companiile (atât cele europene, cât şi cele din ţări terţe) beneficiază de condiţii egale în ceea ce priveşte concurenţa pentru oportunităţi de afaceri pe piaţa lucrativă a achiziţiilor publice din UE", a comunicat ieri Comisia Europeană.
Potrivit acesteia, achiziţiile publice constituie o parte substanţială din fluxurile comerciale internaţionale însumând 1.000 de miliarde de euro pe an. "În UE, achiziţiile publice reprezintă până la 19% din PIB şi sunt o pârghie esenţială pentru relansarea creşterii, mai ales în contextul unei crize economice", a menţionat ieri Comisia, precizând că, deşi piaţa achiziţiilor publice din UE a fost întotdeauna foarte deschisă, "numai un sfert din piaţa mondială a achiziţiilor publice este deschis concurenţei internaţionale".
"Restricţiile aplicate de partenerii noştri comerciali afectează sectoare în care UE este foarte competitivă, cum sunt construcţiile, transporturile publice, echipamentele medicale, producţia de energie electrică şi industria farmaceutică", se arată în documentul remis ieri presei.
Aspectele-cheie ale propunerii de regulament privesc confirmarea nivelurilor importante de deschidere a pieţei achiziţiilor publice a UE, precum şi posibilitatea ca autorităţile contractante din UE de a exclude ofertele care cuprind o parte semnificativă de bunuri şi servicii străine, în cazul contractelor care depăşesc 5 mil. euro şi care nu sunt reglementate prin acordurile i