Se stie ca la ortodocsi, Postul Pastelui este unul foarte sever, cu foarte multe restrictii. Dupa patru saptamani de post, de Buna Vestire sau Blagovestenia, care se praznuieste, in fiecare an, la 25 martie, Biserica noastra crestin ortodoxa da dezlegare la peste, asta inseamnand ca tot credinciosul, dar mai ales cei care tin postul Pastelui cu respect si credinta, se poate bucura de peste si binefacerile lui pentru sanatatea organismului uman.
Nutritionistii recomanda consumul de peste deoarece prin compozitia sa acesta mentine inima sanatoasa. Pestele este un aliment indispensabil, bun pentru sanatate, deoarece este sarac in grasimi si bogat in proteine, minerale si oligoelemente. Pestele are in compozitia sa acizi grasi omega 3, grasimi sanatoase, pe care organismul nu le poate produce singur si care au efecte benefice asupra inimii si vaselor de sange.
Acizii grasi omega 3 fluidizeaza sangele, scad tensiunea si colesterolul, imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare si stimuleaza imunitatea. O portie de peste de o suta de grame furnizeaza organismului, pe langa acizi grasi omega 3, cam jumatate din necesarul zilnic de proteine, vitaminele A, B si D si minerale, precum fosfor, seleniu si iod.
Se crede ca pestele oceanic este mai bun decat cel de apa dulce, deoarece este mai gras si mult mai bogat in acizii sanatosi omega 3. Merluciul, hamsia, sardina, tonul, macroul, somonul, stavridul sunt doar cateva dintre soiurile de peste oceanic care pot fi procurate de la pescarie ori de la supermarketuri.
Dintre pestii de apa dulce, cum ar fi crapul, carasul, bibanul, platica, pastravul este cel mai bogat in acizi grasi omega 3, la nivel apropiat de pestele oceanic, iar somnul este cel mai sarac. Carnea pestilor de balta si de rau este mult mai usor de digerat decat cea a pestilor oceanici si, pentru ca are de doua ori