Platoul continental al Mării Negre, mai precis o porţiune de 17 km pătraţi, este disputat de mai bine de 20 de ani de România şi Bulgaria. “Lupta” a devenit şi mai aprigă după ce sa hotărât că prin acea zonă va trece gazoductul Southstream. Platoul continental al Mării Negre, mai precis o porţiune de 17 km pătraţi, este disputat de mai bine de 20 de ani de România şi Bulgaria. “Lupta” a devenit şi mai aprigă după ce sa hotărât că prin acea zonă va trece gazoductul Southstream.
Porţiunea de platou continental din Marea Neagră aflată în dispută între România şi Bulgaria este situată într-o zonă prin care este proiectată trecerea conductei Southstream, au declarat, pentru Mediafax, surse diplomatice. Proiectul Southstream vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria, prin Marea Neagră, şi, mai departe, către Grecia, Italia şi Austria.
“România şi Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp într-un proces de negocieri privind delimitarea mărilor teritoriale, a suprafeţelor de platou continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două ţări în Marea Neagră. Negocierile româno-bulgare pe tema delimitării spaţiilor maritime au debutat în anul 1994, până în prezent având loc 14 runde”, au precizat reprezentanţii MAE.
Sursele citate mai sus au mai declarat că România ia în calcul deschiderea de discuţii cu Bulgaria şi pentru recalcularea frontierei de pe Dunăre, care, conform regulilor, este trasată pe mijlocul firului de apă. Rediscutarea ei ar fi necesară, susţin sursele citate, în contextul erodării naturale a malului bulgăresc. Avantajul ar fi, în acest caz, faptul că pe porţiunea românească ar intra mai multe insule de pe fluviu.